Ορθοδοντική για παιδιά


Αντιμετωπίζονται οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που  συχνά συμβάλλουν στη δημιουργία σημαντικών προβλημάτων στην ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου.

Αυτοί είναι  οι διάφορες έξεις όπως ο θηλασμός του δαχτύλου, το δάγκωμα των νυχιών ή ξένων αντικειμένων, η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας, η δήξη του κάτω χείλους, η στοματική αναπνοή και ο λανθασμένος τρόπος κατάποσης, κ.α.

Διατηρείται ο χώρος στο οδοντικό τόξο σε περίπτωση πρόωρης απώλειας παιδικού δοντιού, δρομολογείται η αντιμετώπιση σκελετικών και λειτουργικών προβλημάτων (π.χ. σταυροειδής σύγκλειση) με σκοπό την έγκαιρη διόρθωσή τους ή την ευκολότερη μελλοντική αντιμετώπιση τους (με την έγκαιρη παρέμβαση μειώνεται η ανάγκη εξαγωγής μόνιμων δοντιών στην εφηβεία).

Η θεραπεία γίνεται συνήθως με
κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα («μασελάκια»). 


Σε παιδιά τα οποία δεν έχουν «αλλάξει» όλα τα παιδικά δόντια η ορθοδοντική παρέμβαση μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα. Μερικές φορές μας δίνει τη δυνατότητα με απλές μεθόδους να απαλλάξουμε το παιδί από την ανάγκη μιας μελλοντικής μακροχρόνιας και πολύπλοκης θεραπείας. Έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να μειώσει την ανάγκη αφαίρεσης μονίμων δοντιών στην εφηβεία

Προληπτικός έλεγχος


Ένα παιδί στην ηλικία των 7-8 ετών είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθεί για πρώτη φορά τον ορθοδοντικό. Το πιο πιθανό είναι να μην κριθεί αναγκαία μια θεραπεία σε αυτή την ηλικία, μπορούν να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες αλλά και να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η επόμενη επανεξέταση. Με αυτό τον τρόπο, αν χρειαστεί αργότερα μια θεραπεία, είναι σίγουρο ότι αυτή θα ξεκινήσει στον κατάλληλο χρόνο, ο οποίος διαφέρει από παιδί σε παιδί.

Σημεία που δείχνουν την ανάγκη εξέτασης από έναν ορθοδοντικό και οι γονείς θα έπρεπε να προσέξουν στο παιδί τους:


 Πρώιμη ή καθυστερημένη απώλεια  των νεογιλών δοντιών.
 Δυσκολία στην μάσηση, στην ομιλία ή  στο δάγκωμα των τροφών.
 Αναπνοή από το στόμα.
 “Ρούφηγμα” του αντίχειρα ή άλλου δακτύλου.
 Συνωστισμός ή έκτοπη ανατολή  δοντιών.
Τα μπροστινά δόντια προεξέχουν  έντονα.
 Υπάρχει κενό μεταξύ επάνω και κάτω προσθίων δοντιών όταν το στόμα είναι κλειστό.
 Η άνω γνάθος προεξέχει αισθητά  από την κάτω γνάθο.
 Η κάτω γνάθος προεξέχει από την  άνω γνάθο.
Δεν υπάρχει συμμετρία μεταξύ  αριστερής και δεξιάς πλευράς του προσώπου.

Προληπτικές παρεμβάσεις

Ό ορθοδοντικός μπορεί να παρέμβει προληπτικά στον ασθενή έτσι ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει την ομαλή διαδικασία ανατολής των δοντιών. Γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί ή να αυξηθεί ό χώρος σε κάθε οδοντικό τόξο ώστε τα νέα δόντια να ανατείλουν χωρίς πρόβλημα.


Αντιμετώπιση έξεων

Οι βλαβερές συνήθειες όπως ο θηλασμός του δαχτύλου, το δάγκωμα των νυχιών ή ξένων αντικειμένων, η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας, η δήξη του κάτω χείλους, η στοματική αναπνοή και ο λανθασμένος τρόπος κατάποσης, κ.α.  Όσο πιο νωρίς διακοπούν, τόσο μικρότερη θα είναι ή βλάβη που θα προκαλέσουν στο στόμα και τόσο πιο εύκολη θα είναι η διόρθωσή της. Υπάρχουν κατάλληλες ορθοδοντικές συσκευές,
οι οποίες αν χρησιμοποιηθούν  σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτών.

Αντιμετώπιση σκελετικών και λειτουργικών διαταραχών.


Υπάρχουν περιπτώσεις που οι γνάθοι δεν ταιριάζουν μεταξύ τους λόγω μεγέθους ή λόγω λειτουργικής απόκλισης, τότε ο ορθοδοντικός εκμεταλλεύεται το αυξητικό δυναμικό και τις προσαρμοστικές ικανότητες του παιδικού στόματος διορθώνοντας ή περιορίζοντας πολλά ορθοδοντικά προβλήματα. Αρκεί βέβαια η ορθοδοντική παρέμβαση να γίνει έγκαιρα.

 

   
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
MENU
 
Το ιατρείο βρίσκεται στην οδό
Γ. Παπανδρέου 34,
2ος όροφος, Δράμα.
Λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού, εκτός Τετάρτης.
email  harh@otenet.gr


Ώρες λειτουργίας ιατρείου
Δευτέρα        9:00-13:30  και  17:30-20:30
Τρίτη             9:00-13:30  και  17:30-20:30
Πέμπτη          9:00-13:30  και  17:30-20:30
Παρασκευή   9:00-13:30 και  17:30-20:30
Ορθοδοντική θεραπεία για Παιδιά
Ορθοδοντική θεραπεία για Εφήβους
Ορθοδοντική θεραπεία για Ενήλικες